دستگاه آب شیرین کن کشاورزی یکی از انواع آب شیرین کن صنعتی است که از جدید ترین تجهیزات به کار رفته برای تصفیه آب کشاورزی است. این دستگاه با استفاده از روش اسمز معکوس به تصفیه آب های شور می پردازد تا آب مناسب با استاندارد های تعیین شده کشاورزی در اختیار گیاهان قرار بگیرد. دستگاه تصفیه آب کشاورزی برای زمین های زراعی، کشاورزی و باغات مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه با مشخصات فنی دستگاه تصفیه آب کشاورزی، پارامتر های موثر بر قیمت و همچنین طرز کار آن و استاندارد خروجی دستگاه آشنا خواهیم شد.
دستگاه آب شیرین کن کشاورزی چیست؟
دستگاه آب شیرین کن کشاورزی یکی از مدل های اب شیرین کن صنعتی می باشد که به طور تخصصی برای آبیاری محصولات کشاورزی طراحی و ساخته می شود. این دستگاه متشکل از چندین فیلتر پیش تصفیه شنی، کربنی و کارتریجی به همراه ممبران های اسمز معکوس می باشد. این مجموعه با هم می توانند آب شور چاه، رودخانه و یا هر منبع دیگری که آب کشاورزی را تامین می کند به آب شیرین مورد تیاز گیاهان تبدیل کند.
کاربرد آب شیرین کن کشاورزی
از آب شیرین کن کشاورزی برای استفاده در گلخانه ها، باغ و زمین های کشاورزی می توان استفاده کرد. آب تصفیه شده در این دستگاه می تواند درون یک مخزن ذخیره شود و به طور قطره ای و یا تحت فشار مورد استفاده قرار بگیرد. این امر همچنین موجب صرفه جویی و کاهش در مصرف آب می شود.
با نصب اشعه UV در خروجی دستگاه می توان انواع آفت ها و ویروس هایی که ممکن است در آب وجود داشته باشد و به گیاه آسیب بزند را به طور کامل از بین برد.
بنابراین با یک سرمایه گذاری اولیه می توان بازدهی محصولات را به صورت چشمگیری افزایش داد و از فرسایش خاک و گیاهان جلو گیری کرد.
نحوه کار آب شیرین کن کشاورزی چگونه است؟
جهت تامین آب شیرین دستگاه تصفیه آب کشاورزی آب شور را از چهار مرحله فیلتراسیون به همراه یک مرحله گندزدایی (اختیاری) عبور می دهد. اول آب شور وارد فیلتر شنی شدهه و بخشی از جامدات محلول خود را از دست می دهد. سپس مرحله حذف رنگ و بو توسط فیلتر کربنی انجام می شود. بعد فیلتراسیون پیشرفته توسط فیلتر کارتریجی انجام می شود. اما فیلتراسیون و شیرین کردن آب در مرحله آخر یعنی اسمز معکوس رخ می دهد. در این مرحله ممبران های RO نمک ها و مواد مضر کشاورزی را به دام انداخته و آب شیرین در نهایت از دستگاه خارج می شود.
در صورتی که ویروس و عوامل بیماری زا در آب زیاد باشد جهت جلوگیری از آسیب رسیدن به محصولات کشاورزی از لامپ UV جهت گندزدایی و حذف این عوامل استفاده می شود.
ساختار دستگاه تصفیه آب کشاورزی
پمپ تغذیه: این پمپ آب را از منبع ذخیره آب (چاه و یا مخزن) به درون سیستم هدایت می کند.
فیلتر شنی: فیلتر شنی برای حذف ذرات بزرگ تر که ممکن است باعث گرفتگی غشا شود استفاده می شود.
فیلتر کربنی: برای حذف رنگ و بو فیلتر کربنی در سیستم تعبیه می شود.
پمپ فشار بالا: اصل کار تصفیه آب اسمز معکوس بر اساس فشار بالا است. این پمپ ها با ایجاد فشار بالا درون سیستم آب را به درون ممبران ها تزریق می کنند.
ممبران: اصلی ترین بخش آب شیرین کن کشاورزی ممبران ها آن است که یک غشای نیمه تراوا می باشد. به این معنا که به آب اجازه عبور می دهد و سایر نمک ها را در بین روزنه های خود گیر می اندازد.
سیستم CIP: یک سیستم شست و شوی اتوماتیک است که در دوره های مختلف ممبران ها را تمیز کرده و عملکرد دستگاه را در بالاترین حد نگه می دارد.
پکیج اتوفلاش: شست و شوی ممبران ها پس از هر بار خاموشی دستگاه بر عهده این سیستم است.
سیستم تزرق آنتی اسکالانت: جهت کاهش رسوب زایی و جلوگیری از گرفتگی ممبران ها
سیستم کنترل pH: جهت تنظیم pH آب متناسب با نیاز محصولات کشاورزی
مشخصات فنی آب شیرین کن کشاورزی
فشار پمپ بالا: تنظیم پمپ فشار قوی بستگی به دبی آب و کیفیت آب ورودی دارد. اما فشار دستگاه آب شیرین کن کشاورزی بین 4 تا 20 بار بسته به کیفیت تنظیم می شود.
پیش تصفیه: بسته به کیفیت آب باید سیستم های پیش تصفیه مانند فیلتر شنی و کربنی از جنس فایبرگلاس و با فشار کاری مناسب در دستگاه تعبیه شود.
ممبران: TDS آب تعیین کننده نوع ممبران است. برای TDS کم تر از 6000 از ممبران لب شور و برای شوری بالاتر از ممبران دریایی استفاده می شود.
ویژگی های دستگاه تصفیه آب کشاورزی
دستگاه تصفیه آب کشاورزی مطابق با استاندارد های آب مورد نیاز کشاورزی ساخته می شود از ویژگی های متمایز این دستگاه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
حذف مواد آسیب زنننده به گیاهان مانند کلرید، کلسیم، منیزیم و غیره
حذف فلزات سنگین
حذف ویروس، باکتری و قارچ از آب مشاورزی
کاهش شوری آب
مصرف برق پایین
قابلیت روشن ماندن به شکل 24 ساعته
تولید پساب بسیار کم
لزوم استفاده از آب شیرین کن کشاورزی
پساب صنعتی چیست؟ پساب صنعتی به آبها و مواد زائد و آلوده ناشی از فعالیتهای صنعتی اشاره دارد. تصفیه پساب صنعتی و استفاده از دستگاه آب شیرین کن کشاورزی میتواند به حفظ محیط زیست و افزایش تولید محصولات کشاورزی کمک کند.
مهم ترین پیامد خشکسالی شوری آب می باشد. آبی که از چاه استخراج می شود ممکن است در مسیر خود به چاه از نمک زار ها و منابع معدنی عبور کند و به دلیل حلالیت بالا این نمک ها را در خود حل کند. گاهی اوقات بر اثر فعالیت های انسانی مانند نمک پاشی در فصل زمستان بر روی جاده ها یا مصرف بیش از حد منابع آبی غلظت نمک ها در آب افزایش پیدا کند.
بر اثر فعالیت های صنعتی مانند معادن ممکن است فلزات وارد آب شوند و همراه با آن ها وارد زمین کشاورزی و یا گلخانه ها شوند. بالا رفتن شوری آب می تواند اثرات نا مطلوبی داشته باشه که با تصفیه آب اسمز معکوس می توان آن ها را برطرف کرد.
علائم آب شور
بارز ترین علامت شوری آب کاهش عملکرد محصول است اما کم رنگ شدن و زرد شدن رنگ برگ ها، سوختن و پوسته پوسته شدن لب برگ ها و همچنین پژمردگی گیاهان از علائم شوری آب است. که در صورت برخورد با این علائم حتما باید شوری آب تست شود. و در صورت شور بودن آب از دستگاه آب شیرین کن استفاده کرد.
آسیب های شوری آب
گیاهان آب مورد نیاز خود را از ریشه دریافت می کنند. در صورت شور بودن آب ریشه برای جذب آب تلاش بیشتری می کند و به همین دلیل رشد گیاه کاهش می یابد. حتی ممکن است گاهی زمین برای تامین آب مورد نیاز خود از ریشه گیاهان استفاده کند و رطوبت آن ها را خارج کند که باعث می شود گیاه دچار کم آبی و پژمردگی شود.
به دلیل جذب نمک در غلظت های بالا گیاه سمی شده و به محصولات نهایی خسارت وارد می شود. در صورتی که شوری آب به دلیل سدیم باشد بر روی برگ ها علائم تاول و سوختگی مشاهده می شود که همین امر فتوسنتز گیاه را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. آسیب های وارده بر گیاه به دلیل شوری آب تصفیه آب با دستگاه آب شیرین کن کشاورزی و یا استفاده از راه حل های دیگر را الزامی می کند.
تفاوت دستگاه آب شیرین کن کشاورزی و تصفیه آب صنعتی
برای مقابله با آب شور و رشد محصولات در این آب ها از دستگاه تصفیه آب کشاورزی استفاده می شود. آب شیرین کن کشاورزی می تواند برای ظرفیت های مختلف با توجه به نیاز کشاورزان و باغداران طراحی و ساخته شود.
آب شیرین کن کشاورزی داری یک تفاوت عمده با آب دستگاه تصفیه آب صنعتی و خانگی است. طراحی آب آشامیدنی بر اساس TDS پایین تر از 300 میلی گرم بر لیتر است اما در صورتی که برای کشاورزی TDS باید بالای 500 میلی گرم بر لیتر باشد. چرا که گیاهان از مواد مغذی درون خاک تغذیه می کنند و این مواد نباید به طور کامل حذف شوند.
در نتیجه راندمان کار دستگاه باید پایین تر باشد، افزایش فشار یکی از راه حل های استفاده شده توسط طراحان برای افزایش آب دهی آب شیرین کن و افزایش TDS برای استفاده در محصولات کشاورزی است. بالا بردن فشار در آب شیرین کن کشاورزی باعث می شود تا گرفتگی ممبران ها کم تر شده و عمر این دستگاه ها از دستگاه تصفیه آب صنعتی بیشتر شود.
با توجه به نوع گیاه میزان EC یا TDS آب چقدر باید باشد؟
تعیین مناسببودن آب برای آبیاری بر اساس هدایت الکتریکی (EC) یا کل جامدات محلول (TDS) بهتنهایی کافی نیست. تحمل درختان یا گیاهان در مقابل سطوح EC یا TDS بسته به عوامل مختلفی مانند گونه، آب و هوا، نوع خاک و سایر پارامترهای کیفیت آب، متفاوت است. علاوه بر این، گونههای مختلف درختان، دارای سطوح مختلف تحمل نمک هستند.
در حالی که دستورالعملهای کلی در مورد تحمل نمک گونههای درختی خاص وجود دارد، باید توجه داشته باشید که این دستورالعملها معمولاً بر اساس عوامل متعددی از جمله هدایت الکتریکی، TDS، نسبت جذب سدیم (SAR) و غلظتهای خاص یونی هستند.